• Formatteren van een externe HD voor de Mac

  24/02/2015
 • Formatteren is het wissen en opnieuw indelen van opslagmedia, zoals een harde schijf (HHD), een SDD en een USB stick. Formatteren is noodzakelijk om de schijf te kunnen beschrijven. Het schijfstation wordt door het formatteren voorzien van de juiste bestandssysteem.

  Wanneer u een externe harde schijf koopt dan is deze in de meeste gevallen in de fabriek geformatteerd in de structuur FAT 32 of NTFS. Deze bestandsindeling is vooral geschikt voor een Windows computer.
  Fat 32: uw Mac kan op zich wel uit de voeten met de FAT 32 bestandsindeling, maar de problemen gaan ontstaan wanneer u bestanden groter dan 4 GB naar de externe schijf wilt kopiëren (zoals een film).
  Dan krijgt u een ‘error code 0’.
  NTFS: Mac gebruikers kunnen wel lezen vanaf een NTFS geformatteerde schijf, ze kunnen er echter niet naar wegschrijven. NTFS is dus niet echt geschikt voor Mac gebruikers. Wanneer u de externe schijf alleen gebruikt op uw Mac, dan is het beter om de schijf te formatteren volgens de structuur Mac OS Uitgebreid (Journaled)

 • Het formatteren van een externe schijf voor Mac Os X

  Sluit de externe harde schijf aan en start het programma Schijfhulpprogramma. In de linkerkolom klikt u op de bovenste vermelding van de externe harde schijf. Kies voor het tabblad Wissen. Kies bij Structuur voor Mac OS Uitgebreid (Journaled). Geef de schijf een naam en klik op Wissen. Na enige tijd verschijnt er een pictogram op uw bureaublad van de nieuwe harde schijf. Na beëindiging van het proces wordt gevraagd of u de harde schijf wilt gaan gebruiken als Back-up schijf in samenwerking met Time Machine.

 • Op zoek naar een goede Webdesigner die tevens iCoach is?

  Sabine werkt snel, ze kan goed luisteren, ze coacht haar klant bij het opzetten van een website. Ze maakt vaste (prijs)afspraken, ze helpt klanten 24/7, ze houdt van schrijven ze is geïnteresseerd in mensen en houdt van tevreden klanten.

 • Het formatteren van een USB stick of externe harde schijf voor gebruik onder Mac Os X én Windows

  U hebt hierbij 2 mogelijkheden:

  • ExFAT: deze indeling werkt (lezen en schrijven) alleen onder de meest recente besturingssystemen van Windows (vanaf Windows Vista met Service Pack 1) en Mac Os X (vanaf versie 10.6.5 (Snow Leopard).
   U kunt bestanden opslaan die groter zijn dan 4 Gb.
  • MS-DOS(FAT): deze indeling werkt  (lezen en schrijven) onder alle besturingssystemen van Windows en Mac Os X.
   U kunt bestanden opslaan met een maximale grootte tot 4 Gb.

  Sluit de USB stick aan. Start schijfhulpprogramma op.
  In de linker kolom ziet u de aangesloten USB stick staan. Kies bij Structuur: MS-DOS(FAT) of ExFAT en klik daarna op Wis…

 • Als het formatteren niet lukt dan moet u de schijf eerst partitioneren en formatteren in de  gewenste structuur onder het tabblad Partitioneren.

  Lees voor meer info de reacties bij “Mac en draagbare harde schijf problemen” op One More Thing