Formatteren van een externe HD voor de Mac

18 05 2022

De artikelen over Facebook zijn sinds de update van 2022 weer verouderd.
Mijn kennis gaat helaas niet verder dan hier beschreven.

Formatteren is het wissen en opnieuw indelen van opslagmedia, zoals een harde schijf (HHD), een SDD en een USB stick. Formatteren is noodzakelijk om de schijf te kunnen beschrijven. Het schijfstation wordt door het formatteren voorzien van de juiste bestandssysteem.

Wanneer u een externe harde schijf koopt dan is deze in de meeste gevallen in de fabriek geformatteerd in de structuur FAT 32 of NTFS. Deze bestandsindeling is vooral geschikt voor een Windows computer.

Fat 32: uw Mac kan op zich wel uit de voeten met de FAT 32 bestandsindeling, maar de problemen gaan ontstaan wanneer u bestanden groter dan 4 GB naar de externe schijf wilt kopiëren (zoals een film).
Dan krijgt u een ‘error code 0’.NTFS: Mac gebruikers kunnen wel lezen vanaf een NTFS geformatteerde schijf, ze kunnen er echter niet naar wegschrijven. NTFS is dus niet echt geschikt voor Mac gebruikers.

Wanneer u de externe schijf alleen gebruikt op uw Mac, dan is het beter om de schijf te formatteren volgens de structuur APFS

Het formatteren van een externe schijf voor Mac Os X

Sluit de externe harde schijf aan en start het programma Schijfhulpprogramma.
Klik op het vergrootglas en typ in schijf… Start het programma op. 

Het formatteren van een externe schijf voor Mac Os X

In de linkerkolom klikt u op de bovenste vermelding van de externe harde schijf. Kies voor het tabblad Wissen. Kies bij Structuur voor APFS. Geef de schijf een naam en klik op Wissen.

Sinds macOS High Sierra, introduceerde  Apple dit nieuwe file system. APFS is geoptimaliseerd voor de flash-/SSD-opslag.

Windows 10 en 11 ondersteunt standaard geen APFS. Wilt u de externe harde schijf op beide systemen kunnen lezen en schijven kies dan voor ExFAT

Het formatteren van een externe schijf voor Mac Os X
Het formatteren van een externe schijf voor Mac Os X

Klik op de snelkoppeling van Systeemvoorkeuren in het Dock
of klik op het Appeltje en daarna op Systeemvoorkeuren.
Klik in het venster dat verschijnt op Beveiliging en privacy

Het formatteren van een USB stick of externe harde schijf voor gebruik onder Mac Os X én Windows

U hebt hierbij 2 mogelijkheden:
ExFAT: deze indeling werkt (lezen en schrijven) alleen onder de meest recente besturingssystemen van Windows (vanaf Windows Vista met Service Pack 1) en Mac Os X (vanaf versie 10.6.5 (Snow Leopard).
U kunt bestanden opslaan die groter zijn dan 4 Gb.

MS-DOS(FAT): deze indeling werkt (lezen en schrijven) onder alle besturingssystemen van Windows en Mac Os X.
U kunt bestanden opslaan met een maximale grootte tot 4 Gb.
Sluit de USB stick aan. Start schijfhulpprogramma op.
In de linker kolom ziet u de aangesloten USB stick staan. Kies bij Structuur: MS-DOS(FAT) of ExFAT en klik daarna op Wis…

Tip:
Als het formatteren niet lukt dan moet u de schijf eerst partitioneren en formatteren in de gewenste structuur onder het tabblad Partitioneren.