• Slimme Map voor ordening van bestanden

  25/02/2015
 • Een slimme map is een virtuele ordening van bestanden die met één klik tevoorschijn komt zonder dat de bestanden op uw harde schijf verplaatst worden. Het is dus een map die eigenlijk alleen verwijzingen bevat. Het verwijderen van een slimme map heeft geen invloed op de bestanden die zich erin bevinden. Een slimme map is slechts een virtuele ordening.

  Stel dat u in verschillende mappen bestanden bewaart die gemaakt zijn met het programma MS Excel. U wilt de indeling van uw mappenstructuur niet veranderen, maar toch zou het handig zijn wanneer u alle bestanden die met Excel gemaakt zijn op één overzichtelijke plek kon zien, zodat u er snel toegang tot heeft. In dit geval maakt u een slimme map aan.

 • Op zoek naar een goede Webdesigner die tevens iCoach is?

  Sabine werkt snel, ze kan goed luisteren, ze coacht haar klant bij het opzetten van een website. Ze maakt vaste (prijs)afspraken, ze helpt klanten 24/7, ze houdt van schrijven ze is geïnteresseerd in mensen en houdt van tevreden klanten.

 • Een Slimme Map maken

  Klik in het scherm van de Finder op het menu Archief en vervolgens op Nieuwe slimme map.

  Kies in het scherm dat verschijnt op de knop Al mijn bestanden (1) en daarna op het plusteken + (2). Nu gaan we aangegeven aan welke criteria de bestanden moeten voldoen om in onze slimme map te komen. We kiezen voor Soort (3).

  We gaan bestanden op Naam zoeken (4), we zoeken Excel bestanden.

 • We typen .xls in het tekstvak (1), want excel bestanden eindigen op deze extensie (denk aan de punt vóór de extensie). Klik daarna op de knop Bewaar (2). Typ een naam voor de slimme map in het vak Bewaar als (3). In dit scherm ziet u een vinkje staan voor de optie Voeg toe aan navigatiekolom. De slimme map zal dadelijk in de linker kolom van de Finder toegevoegd worden. U kunt de slimme map ook op een locatie, zoals op het bureaublad plaatsen (4). Klik op Bewaar wanneer u tevreden bent.

 • Na deze actie staat de nieuwe slimme map in de linker kolom van de Finder (1) én op het bureaublad (2). Om de slimme map te verwijderen klikt op de map terwijl u de ctrl toets ingedrukt houd. Kies in het menu voor verwijderen.