• Voorlichting Social Media aan ouders basisschool Rotterdam

  21/02/2017
 • Vorig jaar gaf ik een presentatie over Social Media gebruik door kinderen in de Ouderkamer van een Rotterdamse basisschool. 

  Het doel van deze bijeenkomsten is om met de ouders in gesprek te raken, want waar ik ook kom: de zorgen van alle ouders zijn hetzelfde. 
  Kinderen zijn nieuwschierig, naief en creatief. De mogelijkheden van Social Media opent deuren tot de wereld die hun ouders liever gesloten zouden zien. Vaders en moeders voelen zich vaak kwetsbaar en onmachtig. 
  Mijn eigen ervaring als moeder is heel bepalend in de communicatie met de ouders. 
   
  Ik start altijd met een powerpointpresentatie zodat het ijs 'even breekt'. We doorlopen kort de verschillende varianten van foto's, tekst en film waar onze kinderen zo creatief gebruik van maken. Ik vertel kort welke Social Media er zijn en stimuleer de ouders om in de belevingswereld van hun kind te stappen. In plaats van het gebruik van Social Media af te keuren kun je beter meedoen. Maak ook een account aan en vraag je kind om je uit te leggen hoe alles werkt. Praat met je kind over de leuke dingen die mogelijk zijn. Daarna kan je ook praten over de risico's die er zijn. Je kan je kind bijvoorbeeld adviseren om vrienschappen van onbekenden niet te accepteren. Je kunt ook vertellen dat er volwassenen zijn die zich voordoen als een tiener. 
  De ouders zijn soms verbaasd over mijn advies om vooral mee te doen op Social Media. Feit is dat kinderen Social Media wel gebruiken. Als ouders dit negeren of afwijzen laten ze hun kind alleen. Het kind staat dan onbeschermd in een wereld met grote krachten. 
   
  De verhalen van ouders vertonen in alle ouder groepen waar ik kwam overeenkomsten: 
  • peuters/kleuters die mama 's ochtendsvroeg) fotograferen met de iPad en die foto opsturen naar een willekeurig e-mailadres
  • Meisjes die een sexy foto opsturen naar een jongen en die daar op een onaangename manier mee geconfronteerd worden.
  • Pubers die onbereikbaar worden voor hun ouders.
  • Ouders die de smartphones van hun pubers controleren
  • Ouders die bang zijn dat ze door de eigen gemeenschap worden verstoten als blijkt dat hun kind iets 'fouts' heeft gedaan. 
   
  Ik presenteer met veel beweging, mimiek, stembuigingen en lichaamstaal zodat de moeders van Marokkaans, Turks of Somalisch afkomst toch begrijpen wat ik zeg. 
  Onderling wordt zachtjes getolkt en uitgelegd wat ik bedoel. Veel moeders luisteren stilletjes. 
  De moeders die slecht Nederlands spreken hebben het misschien het meest moeilijk van allemaal. De gemeenschap waarin ze leven staat weinig tolerant tegenover 'experimenterende' kinderen. 
  Een van de moeders vertelt in het Arabisch aan haar buurvrouw dat zij niet wil weten wat haar dochter doet omdat ze anders 'gek' wordt van wanhoop. 
   
  Ik benadruk het belang van het kind. Als je kind niet bij jouw terecht kan dan is dat heel verdrietig. Kinderen weten het altijd als ze iets doms of fouts hebben gedaan. Open staan voor je kind en luisteren naar zijn/haar verhaal 
   
 • Sabine van Erp
  Webdesigner & iCoach

  Sabine werkt snel, ze kan goed luisteren, ze coacht haar klant bij het opzetten van een website. Ze maakt vaste (prijs)afspraken, ze helpt klanten 24/7, ze houdt van schrijven ze is geïnteresseerd in mensen en houdt van tevreden klanten.